Wednesday, April 27, 2011

Nampak benornya menipu....

Macam-macam caralah manusia kat dunia nak dapat duit. Tak dapat cara halal, cara haram pun okey. Tak dapat cara baik, cara menipu pun okey. Janji boleh dapat duit dengan cara mudah. Email ini saya terima dua tiga hari lepas. Kalau tak kuat iman, boleh goyah juga. Iyalah siapa tak nak peluang perniagaan yang mudah. Cuma tolong dia ni berurusniaga. Saya tolong belikan, lepas tu dia beli semula dari saya. Mudahkan. Tapi macam pelik sikit.

Tapi kalau fikir balik, nampak benornya nak menipu kita. Dimintanya kita beli barang mengarut ni. Kemudian dijanjinya pada kita kononnya dia akan beli semula barang ini dengan tunai. Boleh kelabu juga matakan. Tapi kalau dia tak datang beli daripada kita semula macam mana. Tak pun entah ada ker tidak barangnya pun. Entah-entah urusniaga atas angin sahaja.

Alasan meminta kita berurusniaga dengannya kerana kononnya pembekal di Malaysia kemalangan. Mengarut betul. Kalaulah betul lah pembekal tersebut terlibat dengan kemalangan, mesti ada back-up daripada syarikat tersebut. Tak kanlah pembekal itu hanya seorang diri tanpa ada sesiapa menyokong perniagaannya. Karut betul. Tak logik. Ini jual dadah ke apa. Sampai kena nyorok-nyorok.

Bagi saya, benda macam ini jangan percaya. Kalau boleh jangan baca pun. Sebab mungkin akan terpengaruh. Itulah sebab ramai yang terkena dengan SMS yang menyatakan kita menang duit (tetiba boleh menang, walaupun tak pernah masuk peraduan). Walaupun ramai tahu dah benda ini tipu, tapi masih ramai yang percaya. Kalau ada yang memerlukan kita mengeluarkan modal (duit) sebagai pendahuluan untuk dapat apa-apa, jangan percaya. Memang sah-sah tipu ni.

Salam Sejahtera,

Apa khabar? Terlebih dahulu saya ingin memperkenalkan diri. Nama Saya Noor Hafiza binti Harun dan juga warganegara Malaysia, saya tinggal di London, saya bekerja sebagai Marketing Officer di sebuah syarikat pemprosesan batu mulia di London, United Kingdom. Di sini Saya ingin memperkenalkan kepada encik peluang perniagaan yang besar kenuntungannya, Saya memerlukan bantuan encik dan kerjasama encik untuk memajukan perniagaan ini.saya menghubungi encik kerana saya tidak ingin kehilangan rakan kongsi saya di dalam perniagaan ini. Saya tahu bahawa saya dan encik akan mendapatkan feadah yang baik daripada perniagaan ini di masa akan datang. Sekarang saya hanya ingin encik menjadi pembekal agen kepada syarikat saya bekerja dan encik boleh mendapat keuntungan daripada peluang perniagaan ini. Syarikat saya memerlukan sebuah produk yang disebut (DOLOMITE LIQUID). Para Dolomite Liquid adalah cecair kimia saintifik bar substansi, sejenis pelincir, terutama digunakan di makmal untuk gemological pemurnian merawat atau menerangkan, memasuki ke dalam berlian dan mengewap keluar kotoran di dalam berlian dan batu-batu berharga sepertinya.

Pembekal asal produk ini adalah di Malaysia sehingga lah pembekal produk langsung syarikat KAMI INI mengalami kemalangan di sini London, dia adalah pengurus pemasaran dan sejak dia kemalangan monopoli ini telah tergendala. Saya hanya ingin encik menjadi agen di antara penjual dan pembeli. Ini adalah perniagaan besar untuk saya dan encik dan akan mendapat keuntungan besar. Saya hanya memerlukan kerjasama untuk menjadikan perniagaan ini berjaya. Saya akan memberi anda maklumat lebih lanjut tentang hal ini jika anda bersedia untuk menjadi sebagai agen untuk membekalkan produk ke syarikat kami.

Pertama, saya akan perkenalkan anda pembekal agen kepada syarikat saya nanti. Mengikut peratusan, awalnya harga beli yang sebenarnya produk tersebut oleh syarikat per Carton adalah 4,300.00 USD, sedangkan di Malaysia harga jual tempatan adalah 2,300.00 USD dan syarikat saya memerlukan tidak kurang daripada 200 Cartons. Saya ingin encik menjadi agen link kami yang menghubungkan penjual tempatan di Malaysia secaralangsung kepada syarikat membeli maka margin keuntungan akan digunakan bersama berdua 50% untuk encik, sementara 50% kepada saya.sekiranya encik dapat membantu saya mengurus perniagaan jual beli produk ini saya amat berterimakasih. Kemudian saya akan membincangkan pekara ini bersama pengurus syarikat saya. Saya yakin dan percaya encik boleh menyediakan produk ini kepada syarikat. Di sini juga saya memfailkan butiran dari segi harga dan cara bayaran maka kita boleh mengambil daripada permulaan perniagaan ini. Encik saya mengharap agar encik dapat membalas email saya ini secepat mungkin, agar saya dapat mengemailkan number telephone penjual di malaysia gar encik dapat menghubungi penjual untuk bertanya sama ada penjual tersebut masih mempunyai stock untuk di bekalkan kepada encik. Sebelum syarikat kami akan menghantar pengurus pembelian pergi ke Malaysia untuk membeli produk dari encik secara tunai. Terima kasih atas kerjasama encik, Saya mengharap dan menunggu balasan email daripada encik.

Wassalam...
Noor Hafiza binti Harun


Tapi paling kesianlah kat budak ni. Tak taulah dia buat sendiri atau tidak. Tapi kalau search nama dia di internet, siap boleh keluar resume budak Hafiza ni lagi. Lepasan UTM ni. Tapi rasanya orang dah perguna nama dia sebab segala butiran diri dia dengan mudah boleh diakses di internet. Siap ada alamat tetap dan nombor telefon rumah lagi. Apasal lah pergi upload resume dalam internet ni. Habis semua orang tau. Kalau tak percaya, search nama dia, mesti jumpa.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...