Friday, April 29, 2011

Carrot Cake

Kali ini saya mencuba pula kek lobak merah. Resepi saya ambil resepi ishikawa ayumi. Hasilnya lembut, gebu dan mudah. Sedap tetapi saya tak letak cheese frosting sebab nak makan macam ghitu jer.
Lobak merah yang telah disagat

Aduanan kek sebelum dibakor

Selepas dibakor

Dah siap, tinggal potong ajer


Inilah hasilnya


Bahan-bahan ( 9 inci )

  • Bahagian Kek
  • 1 1/4 cup minyak jagung/minyak masak 
  • 4 biji telur gred B
  • 120 gm gula castor
  • 120 gm gula perang
  • 100 gm walnut cincang ( panggang sebentar)
  • 250 gm tepung high protein (tepung gandum pn ok)
  • 1 tsp baking soda
  • 1/4 tsp garam
  • 1/4 serbuk kulit kayu manis
  • 1 1/2 cup carrot yg telah disagat
  • 1 cup golden raisin
  • 1 tbs susu pekat 
Cream Cheese Frosting
  • 120gm gula icing
  • 250gm cream cheese
  • 120gm unsalted butter (kalo xde unsalted, belasah je la)

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang. masukkan minyak dan susu pekat, sebatikan.
  2. kemudian, masukkah bahan-bahan kering yg telah diayak (tepung, baking soda, serbuk kulit kayu manis dan garam). Kaup balik dengan senduk kayu.
  3. Akhir sekali, masukkan carrot, raisins. Gaul sebati.
  4. Masukkan dlm loyang 9 inci yg telah di alas kertas minyak. Bakar selama 45 minit pada suhu 180C. guna lidi utk pastikan dalam kek masak. 
cream cheese frosting

Masukkan cream cheese, gula icing yg telah diayak, dan butter ke dalam blender. Blend kan semua, dan sapukan di atas kek

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...