Thursday, March 05, 2015

Penyejuk hati beta

 Sakit mata kena flash

 Penyejuk hati beta
Seharian tak jumpa...rindu semakin bertahta
Celoteh...keletah...ragam anak dara dua orang aku ni.

Lebih mudah menjaga anak lelaki...bagi akulah
kurang merajuk
Anak perempuan ni, hati mudah tersentuh...merajuk...buat muka
Alahai...cukup menguji sabar mama dan papa

 dah pandai main ye auni
Boleh geng dengan kakak, main masak-masak


Monday, January 12, 2015

Roti sarang lebah

Assalamualaikum....

Semalam sempat mencuba roti sarang lebah ni. Dalam cuaca hujan dan sejuk ni, aku duk terfikir...apa nak makan ni. Bila jenguk kabinet, ada lebihan tepung roti 500g. Apa lagi, cari le resepi nak cuba roti sarang lebah ni.

Aku uli guna bread maker je. Masuk semua bahan, dimulakan dengan bahan basah dahulu, diikuti bahan kering. Dan akhir sekali masukkan marjerin dan shortening sebelah...sebelah lagi masukan yis kering. Tekan butang doh....deng...deng...1jam 30 minit dah siap. Senang dan mudah. Baik beli bread maker. Aku beli yang murah je. Cap tesco...baru rm199. Berbaloi-baloi.

Bila dah siap, tak sabarnye pasal. Butterscotch tu tuang time panas lagi. Jadi kuahnya agak cairlah. Dah tak menyempatkan. Oklah...hasilnya roti gebu dan kuah yang agak manis gitu. Memang rasanya cam gitu ye.

Oklah...ini resepinya :

Resepi roti ;
500g tepung roti
100g gula castor
11g yis kering
1st bread improver
100g marjerin @ 60g marjerin & 40g shortening
2sb susu pekat
1bj telur(ambil 1 st untuk glis)
air dari peti sejuk

Bahan glis:
1sb putih telur
1sb madu
- gaul sebati


CARA: GUNA MIXER 
1.       SATUKAN TEPUNG, GULA, YIS ,BREAD IMPROVER & MAJERIN, ULI SEBATI
2.       MASUKKAN ADUNAN CECAIR TIMBANG TELUR + SUSU PEKAT + AIR = 310ML, ULI  SELAMA 10 MINIT.
3.       BIARKN SEKEJAB SELAMA 5 MINIT
4.       SAMBUNG LAGI ULI SELAMA 10 MINIT
5.       BIARKAN SEKEJAB 5 MINIT LAGI
6.       ULI LAGI SELEPAS ITU KELUARKAN. ATAS PAPAN BANTING & TUMBUK2 SEBERAPA BANYAK YG BOLEH
7.       TIMBANG 45G/50G N BIARKN 10 MINIT. SELEPAS ITU BOLEH BENTUKKN IKUT YANG MANA SUKA.  PERAP SELAMA 45 MINIT
8.       BAKAR 180C/ SELAMA 10 MINIT( IKUT KESESUAIAN OVEN)

CARA BREAD MAKER:
1) MASUKKN BAHAN CECAIR : TELUR + SUSU PEKAT + AIR = 310ML
2) MASUKKN TEPUNG, BERAD IMPROVER & GULA
3) LETAK YIS SEBELAH KANAN
4) LETAK MAJERIN SEBELAH KIRI
5) SETTING DOH..BIARKN TAMAT MASA, BREADMAKER TESCO 1JAM 30MINIT
6) MATIKN SUIS..KELUARKAN DOH DALAM BEKAS LAIN. TUMBUK-TUMBUKAN DOH. BOLEH BENTUKKAN MENGIKUT CITARASA KITA.
7)SAPUKAN ACUAN DENGAN MINYAK MASAK, SUSUN DOH DALAM ACUAN. BIARKAN DALAM 45 MINIT LAGI.
8. SELEPAS 45MINIT, GLISKAN ROTI DAN TABUR BAHAN
9. BAKAR DENGAN SUHU 180C SELAMA 20MINIT, IKUT KESESUAIAN. 



SOS butterscotch
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipping cream (boleh ganti dengan susu cair atau fresh milk)
Secubit garam
1/2 tsp essen vanila
25 gm mentega

Cara-cara :

1. Cairkan mentega. Masukkan gula perang. Kacau sehingga gula larut dan berbuih.
2. Masukkan whipping cream dan garam. Kacau perlahan-lahan.
3. Akhir sekali masukkan essen vanila. Padamkan api, kacau sehingga rata.
4. Sos nampak cair tetapi apabila sejuk ianya agak pekat, tuangkan ke atas permukaan roti.





Roti yang dah siap dibentukkan, tapi belum glis lagi.
Tunggu 45minit, baru gliskan.
Bahan glis, dalam mangkuk tu

Dah siap gliskan, tabur ikut suka.

Dah siap bakar...
Bau semerbak rumah.

Dah siap disiram dengan kuah butterscoth.
Disebabkan butterscoth belumpekat...masih panas lagi...jadi cairlah

Ok...dah ready dalam bekas..
Nak jual berapa rm ni ye...

Ni aku bancuh semula sos butterscoth nye
Lebih pekat....dan berkrim
Untuk dapatkan kuah seperti ini, sos perlu dikacau sentiasa...supaya tak pecah minyak.
Memula aku buat tu, memain kacau. Jadi pecah minyak.
Rasa sama, cuma kurang comei.

Mesti ada terselit permata hati kami

Cak...

Friday, January 02, 2015

Banjir di kota bharu - operasi pembersihan ~ 2

En suami dah menjalankan operasi menyelamatkan mangsa banjir. Meredah jugaklah air banjir semasa otw balik kota bharu. Lepas tu bawak semua mangsa banjir iaitu mami dan Sue anak beranak balik ke rumah kami di kuantan. Dah macam baru keluar hutan masing-masing.  Dengan kelaparan, muka keletihan dan keseraman.

Bila banjir dah surut, ops bersih pun bermula. Lagi sekali en suami dan anak2 bujang kami balik ke kota bharu. Aku tinggal rumah dengan 2 orang anak dara ku. Letih jugak ni. Almaklumlah...banjir lumpur. Tebal jugak selutnya. Bertabahlah si tukang2 cuci sekalian.

Rumah kami di kuantan pada tahun lepas, bukan banjir lumpur. Cuma ada sedikit selut merah sahaja. Ini bukan setakat selut, malahan lumpur yang tebal. Dah boleh bersawah padi dalam rumah.  Dicelah-celah selut tu pun ada belut 2-3 ekor. Jadi dah sahlah, sawah padi dalam rumah.

Perabot...totally rosak. Sofa, rak tv, meja makan, almari dan sewaktu dengannya, habis rosak. Serasanya, air dalam rumah separas pinggang. Cuma bila surut sikit, air bercampur lumpur separas lutut, bertahan selama 3 hari dalam rumah. Tu yang habis semua perabut.
















Thursday, January 01, 2015

Banjir di kota bharu - 26 desember 2014 ~~1

Tahun 2014 ni, alhamdulillah rumah kami di kuantan tak dinaiki air. Namun rumah mumi aka ibu mertua saya di wakaf che yeh pulak dinaiki air. Bertabahlah. Allah sedang menguji kita.

Menurut anak kesayangan mami aka laki aku, rumah dia ni tak pernah banjir. Setakat ini, belum pernah lagi banjir sekitar wakaf che yeh. Ini pertama kali banjir. Malahan, agak terburuk jugaklah. Disebabkan tak ready menghadapi banjir, serasa aku memang banyaklah barang yang akan rosak.

Layan gambar ye....bawah jugak ada video

Ni masa mula air naik...

 Eh.....tetiba terselit si kecik ni



 Mumi semasa keluar dari rumah bila air makin naik.
Macam nak balik kampung pulak gamaknya.

Depan rumah...

Layan video lak:-
video




video


video



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...