Wednesday, April 27, 2011

Kek Pisang

Semalam ada sedikit kerajinan jadi saya mencuba kek pisang yang saya dapat resepinya disini. Dengan menggunakan bahan yang sememang ada di rumah dan cara yang mudah. Tak sampai satu jam, kek pisang telah siap terhidang di atas meja. Sedap, lembut dan gebu. Satu lagi koleksi resepi mudah yang saya perolehi.

Ramuan kek yang telah siap diadun

Kek pisang yang masih dalam proses membakarkan diri
Jeng....jeng dah siap

nyum.....nyum...

Bahan-bahan:
Bahan A
3 biji pisang berangan - di kupas kulit dan lecek
1 sudu teh esen vanilla

Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum 
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A


Cara membuatnya:

1. Masukkan bahan C ke dalam 'blender'. Kisar adunan selama 3 minit hingga campuran kembang (warna kuning cair)

2. Masukkan adunan ke dalam mangkuk. Masukkan bahan B dan gaul menggunakan whisk hingga sebati. Masukkan bahan A. Gaul sebati. Sementara tu, panaskan oven ke suhu 180 darjah Celsius.

3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang dilenser dengan minyak/ mentega dan dialas kertas minyak. Bakar dalam oven menggunakan api atas dan bawah selama 40 minit atau hingga kek masak. Cucuk dengan lidi dan jika keluar bersih maka kek masak sempurna.
Keluarkan daripada loyang.
Sedia untuk dingap
En Suami menjadi pencuba, sedap dan lembut katanya.
En Suami tidak berapa gemar akan kek atau kuih-muih ni
Sesikit bulehlah
Tapi sebab kek ini dijadikan kuih untuk minum petang semalam, dia ngap juga

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...