Friday, April 25, 2014

Nandos kita @ putrajaya

Mula 21 - 24/4/2014, ahkak kena berbengkel di putrajaya. Disebabkan ahkak dah 34 minggu, en suami tak benarkan bawak kereta sendiri. Maka berbondong-bodonglah kami 5 beranak ke sana pada 20/4/2014 hari tu. Dan esoknya (isnin) En suami ambik cuti...anak-anak pun ponteng sekolah. Dalam pukul 2.30pm En somi & anak-anak berbodong-bodong pulak balik Kuantan naik bas.....ha...ha...
Itu dinamakan...takde kerja, carik kerja.

Maka tinggallah ahkak sensorang kat Putrajaya. Walaupun my sis ada disana, tapi en somi memilih untuk ahkak tinggal di hotel. Kerana katanya...mood orang peknen ni tak menentu. Takut angin puting beliung....tak ke naya. Lepas tu memudahkan ahkak nak tergolek ke...nak tido sepanjang hari ke...ha...ha

Maka sensoranglah ahkak kat everly hotel tu. Walaupun sebelah je dengan alamanda....boleh jalan kaki...tapi disebabkan ahkak tak berapa minat shoping...maka tak guna jugak kan.

Masa kami sampai, Kaklong ahkak datang ke alamanda. Meraikan kami. Maka dibawaklah orang kampung ni makan-makan dekat nandos. Anakanda ahkak macam tak berapa gemar....hanya makan kentang sahaja. En somi lagilah...duk mencari sos cili macam kfc tu. Manalah ada abang oiiiit. Sos cilinya agak kemasaman dan berbawang putih....he...he


 
Ngah...jangan buat muka pelik sangat ye...
Makan je

Sedap bang....sampai terjelir lidah

Kaklong sama arissa sama aynen(puteri kaklongku)
Arissa pun makan kentang sahaja
Maaflah ye nak...mak ko tak pernah bawak ke sini

Tengok....huru hara betul masa makan

Ni masa tunggu makanan...

Ok jemput makan ye


Monday, April 21, 2014

Meroti lagi

He...he....gara-gara dah ada bread maker, sangat rajin kak nur buat roti. Sebb senangkan. Campur semua bahan, tau-tau dah siap jadi doh. Tinggal nak bentuk sahaja. Mana tak suka nya akak.

Kali kedua buat, agak buruk jugak. Sebab baru pertama kali letak sosej. Tapi yang pasti, cepat je licin bila ada sosej ni

Kali ketiga buat, oklah sikit. Buat semua roti sosej. Buat breakfast esoknya. Sekejap je licin. Budak-budak nak membesar ni, nak makan aje.

Bangga mama, bila anak-anak kata rasa roti mama macam beli. Suka....suka...


Ini kali kedua buat...hodohkan
Tapi makan sedap tu....hu....hu

Paling digemari....kali kedua jugak
Senang sangat ni....pintal-pintal je
Macam main masak-masak je

Kali ke-3
Macam pro sikit kan
Anak-anak tolong
Abang timbang doh, angah tolong potong & letak sosej
Suka betul diorang dapat buat roti sendiri

Cantik tak....senang je ni...
Semua orang pasti boleh buat...

Yang ni lagi senang
Bentukkan longjong, lepas tu gelek bagi leper
Tekan sosej atasnya

Sosej habis....jadi akak buat roti bergula je...

Tengok hasilnya....
Macam beli
Kalau beli mahal ni, sebab guna sosej ayamas
Kalau beli.....tak tau sosej apa dia pakai


Nyum....nyum
Paling diminati anak-anak

Nak gulung roti sosej tak pandai, jadi balut jer dengan doh
Senang je....
Ni angah....anak kedua saya yang gulung
Alhamdullilah...siap...& sedap & yang penting halalan toiyiban

Resepi masih yang sama, cuma pelbagaikan bentuk sahaja
resepi disini

Thursday, April 17, 2014

Budu tempoyok

Sedap betul...
dapat budu tempoyok....cukup dah bagiku
cuma tambah telur goreng sahaja
boleh bertambah nasik....


Budu tempoyok

1sudu tempoyak
3 sudu budu
3 biji cili api ~~ dipotong
sebiji limau kasturi ~~ambil airnya

gaul semuanya
siap....boleh dinikmati

Wednesday, April 16, 2014

Tuesday, April 15, 2014

BBQ kito......nyum....nyum

Hari Ahad (13/4/2014), selepas majlis Acu pada hari sabtu, kami buat BBQ. Sikit-sikit je. Ada ayam, kambing, udang, jagung, ikan talipia, ikan pari & kerang.

Pueh makan.....sampai tak dayo nak habiskan. Tapi sobabkan semua piranha, habis jugak.


Tengok...sodapkan

Abang ipar den....tongah nak siapkan

Ikan pari


Huiyo....sodap


Monday, April 14, 2014

Selamat Pengantin Baru Acu ~~ Akad nikah

Alhamdullilah.....11 April 2014, adinda saya selamat menjadi Suami orang....dengan sekali lafaz...

Tahniah Acu & Makcu Ct....Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat....dipermudahkan segala urusan...dan dipercepatkan rezeki baby oleh -Nya...


Tongah bersiap....pakai samping pun Along yang tolong...

Osah ramping eh pinggang ko cu
Apo rahsio..

Bersama bonda & si bujang Aqil


Tongah merenung sebolum bergerak ke rombau...
Agak eh dapek tak sekali lafaz ni...
Banyak tak tanyo ayah Ct a.k.a tukang nikah jap lagi
Hu...hu...
3 dara sunti
Dari kiri : Dafina, Arissa (anak daraku) & wafeeka (anak dara Cekta)


Acu dongan omak

Acu mo Ayah

Tongah berdobar yo cu
Istigfar bebanyak yo


Kito doa dulu yo
Moga dipermudahkan....kut tak....kok kono siram air

Alhamdullilah solosai
Sekali lafaz yo...
Ni nak bori mas kahwin lak
Tak boleh masuk bokeh lawa duit tu...marah dek paktih surin nanti

Yiiiiihaaa.....solosai
Osah suko eh

Meh ct, salam dongan abang ha

Jago elok-elok yo...
Mahal abang boli ni
Habih sebulan gaji abang ni....ha...ha

Selamat berbahagio yo adik...
Ingat dah tak bujang dah...

Pengantin dengan omak ct & omak den
Osah tinggi eh pengantin ni...

Selamat pengantin baru yo...
Poilah mano pun...abah dah tak boleh marah
Dah halal...ha....ha

Kami berempat
perasan tak...den paling gomuk...padahal baru 32 minggu tu
Dari kiri : along, angah, atih & den
Budak kocik tu : sabil...si pengacau org nak ambik gambar


Wednesday, April 09, 2014

Kodai nostalgia kek sekolah den marin terbakar

Habis sederet kodai kek tanjung ipoh...dokek sekolah den marin terbakar.

Tompek den boli aiskrem pop pop & cekedis dulu ni...

Kodai kayu.....terponggurlah....sekojap yo tinggal tiang.

Dahlah musim paneh ni.....









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...