Wednesday, March 23, 2011

Nur Damia Iwana-anak sedaraku yang comel tapi......

Nur Damia Iwana - adalah anak Kakngah saya. Orangnya memang comel lote. Dengan pipi yang temban, rambut yang lurus, kurus kering. Semua nampak cantik.

Tapi dia ni agak lasak orangnya. Mungkin disebabkan dia kurus, memudahkan membuat segala aktiviti yang dilarang. Kalau balik kampung, ada aje sebab nak kena marah dekat ayah dan mami dia. Kadang-kadang saya sendiri pun pening kepala. Kadang-kadang kelakar. Kadang-kadang boleh mendatangkan marah. Kadang-kadang sedih pulak tengok dia.

Abang memang baik dengan Damia. Tengok tu ambil gambar pun cam ghini
Perangai dia lebih kurang anak saya si Abang. Tu yang boleh ngam dan berkawan baik. Kebetulanlah pula, kedua-dua ni dilahirkan dengan jari kaki manis sebelah kiri yang senget. Sama lah pulak. perangai pun sama. Kenakalan pun sama. Tu yang dia dua orang ni boleh ngam. Yang membezakan jantina sahaja. Kalau disuruh makan, dialah yang paling susah. Semua benda tak takut. Kena marah pun buat derk jer. Kalau dapat menangis, dialah heroin air mata. Kakak.....kakak. Badan pun kurus kering. Kalau lepas mandi, boleh keluar gitar dia.
Comel kan Damia bersama Abang dan Aqil Qayyim
Tak pe lah kakak (panggilan untuk Damia ni). Dah besar dan berakal esok eloklah tu. Mama (panggilan anak-anak dan anak buah pada saya) ni pun masa kecik-kecik dulu pun nakal jugak. Sampai uwan dengan atuk pun pening kepala. Mana tak nya. Kalau mandi sungai kat belakang rumah tu tak ingat dunia. Selagi tak gelap (malam) tak balik lagi. Kalau tak bergaduh dengan adik beradik tak sah. Biasanya sayalah puncanya. Kadang-kadang pegi curi buah mangga rumah tok sebelah rumah.

Tapi biasanya anak-anak yang nakal ni agak cerdik. Jika dipantau dengan betul, insya-Allah boleh. Contohnya anak saya si abang ni, dekat nak periksa hari tu, papa duk paksa buat latihan. Paling dia suka matematik dengan bahasa melayu. Siap menyanyi-nyanyi lagi masa buat. Tapi bila sampai english dengan sains mulalah buat perangai. Sebab tak faham. Tapi papa sabar ajar dia. Duduk sebelah abang sampai dia siap buat latihan.

Hasilnya amat berbaloi. Dua hari ni abang duk bawak balik rumah dan dengan bangganya tunjuk keputusan ujian PKSR 1 dia. Semua dapat A. Alhamdullilah. Sampaikan matematik dapat semua betul. Papa pun bangga sekalilah. Taklah malu kalau nak pergi ambil report card nanti.

Tulah, sama dengan si Damia ni. Mungkin dia dah mengikut hasil kreativiti ayahnya. Kalau melukis memang cantik. Kalau mewarna memang boleh kalah budak yang lebih besar. Kalau membaca, memang tekun. Kalau mengira pun boleh tahan. Cuma apa yang diperlukan adalah fokus. Fokus dia memang ke laut. Insya-Allah satu hari nanti okeylah si kakak ni.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...