Semalam ada sedikit kerajinan jadi saya mencuba kek pisang yang saya dapat resepinya disini. Dengan menggunakan bahan yang sememang ada di rumah dan cara yang mudah. Tak sampai satu jam, kek pisang telah siap terhidang di atas meja. Sedap, lembut dan gebu. Satu lagi koleksi resepi mudah yang saya perolehi.
Ramuan kek yang telah siap diadun |
Kek pisang yang masih dalam proses membakarkan diri |
Jeng....jeng dah siap |
nyum.....nyum... |
Bahan-bahan:
3 biji pisang berangan - di kupas kulit dan lecek
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
Keluarkan daripada loyang.
Bahan A
1 sudu teh esen vanilla
Bahan B
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan C
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
Cara membuatnya:
1. Masukkan bahan C ke dalam 'blender'. Kisar adunan selama 3 minit hingga campuran kembang (warna kuning cair)
2. Masukkan adunan ke dalam mangkuk. Masukkan bahan B dan gaul menggunakan whisk hingga sebati. Masukkan bahan A. Gaul sebati. Sementara tu, panaskan oven ke suhu 180 darjah Celsius.
3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang dilenser dengan minyak/ mentega dan dialas kertas minyak. Bakar dalam oven menggunakan api atas dan bawah selama 40 minit atau hingga kek masak. Cucuk dengan lidi dan jika keluar bersih maka kek masak sempurna.
No comments:
Post a Comment