Thursday, May 19, 2011

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Tengahari semalam saya sempat bakar Ciskek yang saya ambil resepi dari Alma. Taklah susah mana. Cuma sebab tak pernah buat, jadi gabra sikit lah....takut tak jadi. Tapi alhamdullilah....jadi kut. Cuma telur merahnya saya tak kacau dengan betul. Jadi berketullah telur merah. Apa pun tetap sedap. En Suami kata macam makan secret resepi.


Ciskek yang masih berada dalam loyang.
Saya letak kertas minyak keliling sebab saya tak gunakan spring foam (loyang yang boleh buka tepinya)

Atas dia sompek sebab lekat pada pinggan masa saya terbalikkan dia
Tak comel dah
 
Inilah hasilnya.
Tak taulah jadi ker tak, sebab tak pernah makan (sebab saya bukan penggemar cheesecake)
Tengok pada rupa dan rasanya mungkin jadilah kut


Bahan-bahan ( 8-inci )

  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).
Tips:
Tekstur kek berketul and masih ada cream cheese yg tak hancur tu. Kalau nak tekstur kek smooth je, paling penting masa mengadun/memutar/menggaul cream cheese tu. Yang penting cream cheese dan bahan-bahan lain seperti butter, telur, mestilah berada pada suhu bilik. Kalau ada bahan yg sejuk, ini boleh menyebabkan adunan bergentel atau tak hancur sepenuhnya nanti.

Juga, masa masukkan apa jua bahan masa memutar cream cheese, contohnya nak masukkan gula atau telur, masukkanlah sedikit, sedikit sebab kalau masukkan semua sekaligus, nanti ada kemungkinan adunan akan bergentel.

Semasa memukul putih telur, pukullah hingga stiff atau bertanduk. Kalau nak dapatkan yang bertanduk, pemutar dan mangkuk adunan mestilah kering. Jangan ada tercampur air atau minyak atau kuning telur dalam putih telur tadi. Kalau tidak, susah nak kental dan bertanduk. Nanti kita pula yang akan bertanduk.

Selepas selesai membakarnya, jangan segera dikeluarkan dari oven. Nanti terkejut keknya, lalu sakit jantung. Takut mendap atau merekah disebabkan perubahan suhu yang cepat. Jadi biarkan dalam oven dengan pintunya direnggangkan. Biarkan sehingga sejuk. Masukkan dalam peti sejuk, baru diterbalikkan.


Malamnya, bakar carrot cake pula untuk MIL saya. Jadi akan dikirimkan melalui En Suami.

Carrot Cake. Resepinya boleh ambil kat sini
Mula-mula makan kek ni, rasa muak.
Lelama rasa tertawanlah pula.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...