Jadi serasa ingin makan sesuatu yang sejuk agar tekak menjadi dingin. Boleh mengurangkan suhu dalam badan yang boleh menyebabkan jika tidak terkawal akan mengganggu ekosistem orang lain. Suhu panas boleh menyebabkan angin satu badan. Sebelum limpahan lahar kepanasan dalam badan dikeluarkan tanpa amaran, baiklah disejukkan terlebih dahulu. Salah satu jalannya ialah makan sesuatu yang sejuk. Agar tekak tu sejuk jer. Jadi tak sempatlah hawa panas tu nak keluar dari tekak.
Saya menggunakan serbuk dadih buah-buahan segera. Yang mana hanya perlu ditambah air, susu cair dan gula sahaja. Cukup mudah. Tak sampai setengah jam sudah siap. Hasilnya sungguh sedap dan menyejukkan. Hati yang lara boleh bertukar ceria....kui...kui...
Sepaket serbuk campuran dadih buah-buahan segera |
Boleh menghasilkan sebanyak ini Kalau tak silap saya boleh dapat dalam 35 bekas plastik kecil Banyaknya, siapa nak makan ni Tak per, akan ku agih-agihkan kepada rakan seofis yang berminat |
Boleh buat jual dah ni....ha...ha... Padahal semua orang boleh buatkan.... Senang sangat |
Dadih
Bahan-bahan:
Sepeket serbuk dadih (yang ini perasa jagung)
1 tin susu cair
100 g/5sb gula pasir
3000 ml air
Cara-caranya
1. Campurkan air, gula dan susu cairkan. Panaskan sehingga mendidih. Kemudian padamkan api.
2. Masukan serbuk dadih ke dalam bahan yang dididihkan tadi. Kacau selama 5 minit.
3. Kemudian masukkan gula buah-buahan (yang sememang ada dalam paket serbu dadih tadi). Kacau rata.
4. Tuangkan ke dalam acuan dan sejukkan.
5. Masukkan ke dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment