Saya pun carilah resepi dalam simpanan. Ini pun saya ambil dari MYR. Resepi sapa, tak ingat la pulak. Sebab dah lama print, cuma tak berkesempatan nak buat
Jadi resepinya kat bawah nilah. Saya kalau nak masak apa-apa mesti cari resepi yang mudah dan cepat. Ni salah satu resepi mudah. Bahan pun tak banyak. Hasilnya pun boleh tahan. Cukup untuk kami berlima. Lembut pun lembut.
Apam pisang kembung |
Sebab tak ada acuan apam, jadi saya guna acuan tart. Tak cukup acuan tart, saya masuk dalam paper cup |
Bahan-bahan:
1 cawan pisang dilenyek
1 cawan gula perang
2 cawan tepung naik sendiri
1 1/2 st bicarbonate
4 sb susu segar/ susu cair
Cara-cara:
1. Tepung dan bicarbonate diayak bersama. Kacau rata.
2. Pisang yang telah dilenyek dicampur dengan gula perang dan susu. Kacau rata.
3. Campurkan bahan 1 dan 2. Kacau sebati.
4. Tuangkan adunan dalam acuan kecil yang telah digriskan dengan minyak terlebih dahulu.
5. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau hingga masak.
Selamat mencuba. Sedap dan sonang
No comments:
Post a Comment