Saturday, September 03, 2011

Muffin Vanila

Aha...lama tak update blog ni. Apa nak buat kan. Nak kata sibuk, tapi orang lain pun sibuk jugak. Tapi masih sempat hupdet blog. Sebenornya malas....seperti akar palas. Kenal tak akar palas? Haku pun tak kenal jugak. Tapi disebabkan Pn Emak suka sebut, maka haku pun sebut lah jugak. Agaknya pokok palas nak buat ketupat daun palas tu kut. Haku agaklah....kalau salah jangan marah yer.


Jadi sebelum raya hari tu, saya berkesempatan mencuba muffin yang saya ambil resepinya dari blog pn periuktanah. Minta halal yer. Apa pun muffin ni gebu, lembut dan sedap. Tak rugi mencubanya. Anak-anak pun suka.... Saya buat separuh adunan jer dari resepi asal. Itupun dah dapat banyak iaitu lebih kurang 25 biji muffin saiz sederhana.




Kat bawah ni adalah resepi yang di copy dan di edit sikit dari blog periuk tanah.


Bahan-bahan: (menghasilkan lebih 25 biji mafin saiz besar).


375 gm tepung kek
125 gm mentega 
220 gm gula
4 biji telur A
30 gm baking powder
250 ml susu segar
1/2 sudu teh esen vanilla
chips coklat


Cara membuatnya:
1. Pukul gula, garam dan mentega hingga kembang.
2. Masukkan telur dan kacau guna senduk hingga sebati.
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder. Gaul lagi hingga rata. Gunakan whisk untuk cepat sebati.
4. Masukkan susu, esen vanila dan jagung. Gaul rata.
5. Tuangkan adunan ke dalam cawan mafin.  Nak mudah masukkan dalam beg plastik, kemudian paipkan kedalam cawan muffin.
6. Bakar pada suhu 180 darjah C selama 20-30 minit mengikut jenis oven. Saya bakar dengan suhu 200 darjah C kerana nak dapatkan muffin yang naik cantik dan merekah.


Muffin lebih sedap jika dimakan keesokan harinya, kerana ia akan lebih lembab.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...